перелінковка що це таке і як її зробити

Перелінковка - це зв'язування сторінок одного сайту або різних ресурсів гіперпосиланнями. Саме слово походить від англійського слова link, що можна перевести як посилання або сполучна ланка. Якщо грамотно зробити внутрішню перелінковку сайту, можна без зайвих грошових витрат збільшити позиції по запитам що просуваються.

Використовуючи внутрішній потенціал свого сайту, ви позбавляєте себе будь-якої небезпеки пов'язаної з нарощуванням неприродної маси посилань. Досвідчений seo-оптимізатор знає, що завдяки перелінковці можна эфективно економити бюджет на просування.

Види внутрішньої перелінковки сайту

  • Контекстна - посилання розташовуються в тексті і ведуть на інші сторінки сайту (Приклад: Вікіпедія).
  • Наскрізна - посилання на одні й ті ж сторінки розташовуються на всіх сторінках сайту, який просувається.

Контекстна перелінковка - це найзручніший варіант з точки зору SEO-ефекту і користі для відвідувачів. Посилання, встановлені на сторінках вашого сайту, приносять ефект, який можна порівняти з покупними. Однак, крім користі, такі посилання допоможуть вашому сайту поліпшити і поведінкові метрики. Правильна внутрішня перелінковка сторінок сайту сприяє утриманню користувача на сайті, збільшуючи кількість переглянутих сторінок і час проведений на сайті.

Наскрізна перелінковка - одна з різновидів «прокачування» сторінок сайту, що просуваються. Суть наскрізних посилань - збільшити вагу сторінок, що просуваються. Головний мінус в тому, що на відміну від контекстних посилань наскрізні не несуть значну користь для відвідувачів ресурсу. Користувачі будуть кликати по подібним посиланнях, але не масово.

Правила внутрішньої перелінковки сайту

Краще за все не використовувати багато посилань на одній сторінці (оптимально не більш 50), так як розподіл ваги відбувається по всіх вихідних посиланнях. Закривайте непотрібні посилання від індексації, щоб вони не заважали просуваню в топ сторінок. Це дуже важливо для правильної передачі ваги. Закривайте від індексації розділ з тегами, щоб не плодити дублі сторінок і не заплутувати роботів пошукових систем.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете найбільш грамотно розподілити статичну вагу між сторінками свого сайту.